De ins and outs van het mooiste rif in huis halen

Koraal kopen

 

Volgens National Geographic zijn koraalriffen de meest biodiverse ecosystemen op aarde. Ze ondersteunen meer dan een kwart van alle mariene soorten, en bieden voedsel en onderdak voor nog meer. Ze zijn ook ongelooflijk belangrijk voor de waterkwaliteit van hun omgeving. Dat komt omdat maar liefst 90% van het oppervlaktewater van de wereld zich in onze oceanen, meren en rivieren bevindt. Dus alles wat deze ecosystemen schaadt, heeft ernstige gevolgen voor het ecosysteem als geheel. Het zijn niet alleen mensen; verschillende soorten dieren worden ook negatief beïnvloed door koraalschade. Veel rifvissen hebben bijvoorbeeld geen thuis meer omdat ze zijn gedood door verbleking of ziekte als gevolg van stressfactoren zoals sedimentatie en oceaanverzuring (CO 2). Gelukkig zijn er manieren waarop je kunt helpen deze prachtige plekken te behouden zonder dat het je geld kost! Koraal kopen kan een leuke en inspirerende aankoop zijn, maar zorg ervoor dat je de tijd neemt om goed onderzoek te doen en weet waar je het koopt voordat je een aankoop doet. Hier laten we je alles zien wat je moet weten over het kopen van koraal en hoe je het moet verzorgen zodat het gezond blijft.

Wat is koraal?

Koraal is een algensoort die in symbiose leeft met microscopische algen die zooxanthellae worden genoemd. Deze algen leven in koraalpoliepen, dat zijn stekende organismen die lijken op een paraplu met een kom in het midden. De poliepen zijn bevestigd aan rotsen of andere oppervlakken en gebruiken een verscheidenheid aan zooxanthellen om het calciumcarbonaat te produceren dat zij gebruiken om te groeien en calciumcarbonaat af te scheiden poliepen, die eruit zien als een kom die aan de rots is bevestigd met een deksel erop, afhankelijk van de soort.

Koraalpoliepen worden aan rotsen of andere oppervlakken bevestigd met behulp van verschillende zoöxanthellen. Wanneer onderwaterstromingen voedingsstoffen, of voedsel, naar de poliepen brengen, gebruiken zij dit voedsel om calciumcarbonaat te maken, waardoor koraalpoliepen ontstaan, die er, afhankelijk van de soort, uitzien als een kom die aan de rots is bevestigd met een deksel erop. Deze calciumcarbonaatpoliepen zijn de kleurrijke delen van koralen die je in de oceaan ziet.

Soorten koraal en hoe ze te identificeren.

Er zijn verschillende soorten koraal. Zo zijn steenkoraalpoliepen meestal ingelegd met kleine, kleurrijke zeegrasalgen. Zachte koralen scheiden een hard exoskelet af dat vaak felgekleurd is. Sommige koralen hebben kleine buisjes die ze met het zeewater verbinden. Deze worden scleractarian koralen genoemd. Er zijn nog veel meer soorten koraal, en je kunt ze allemaal herkennen door er naar te kijken.

Een van de gemakkelijkste manieren om koralen te identificeren is door hun kleur. Verschillende koralen komen voor in een verscheidenheid van levendige kleuren, variërend van blauw en roze tot oranje en paars. Als je een foto van het koraal hebt, kun je het meestal identificeren door de kleur te vergelijken met de foto.

Conclusie

Koraal is een verbazingwekkend organisme, en het verdient bescherming. Maar het is ook belangrijk te onthouden dat het dieren zijn, net als wij, en dat ze dus ziek kunnen worden en kunnen sterven. Met dat in gedachten is het belangrijk de verzorgingsinstructies te volgen die bij uw koraal zijn geleverd en ervoor te zorgen dat de waterkwaliteit van uw aquarium goed blijft. Zo beschermt u uw koraal zolang het duurt!

You may also like